Dobrodošli na vebsajt Fonda za održivi razvoj Crne Gore

Fond za ubrzani razvoj Crne Gore

Fond za ubrzani razvoj Crne Gore je finansijski mehanizam udruženog fonda koji ima za cilj ubrzanje implementacije Agende za održivi razvoj do 2030. i neposredno postizanje Ciljeva održivog razvoja (SDG) u Crnoj Gori, a da kao takav bude i snažna podrška procesu pristupanja zemlje EU.

Fond pruža katalitičku podršku prioritetnim razvojnim oblastima u skladu sa Nacionalnom strategijom održivog razvoja, Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i Okvirom saradnje UN u oblasti održivog razvoja 2023-2027. Dodatne beneficije koje Fond donosi tiču se jačanja sinergije organizacija UN u zemlji čime se pruža podrška implementaciji reforme UN u zemlji.

Sa svega sedam godina preostalih za ispunjenje Agende 2030, a još manje za ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU, Crnoj Gori je potrebna podrška da bi bila uspješna. To je glavni razlog za osnivanje Fonda za ubrzani razvoj SDG Crne Gore.

 

Želiš da doniraš za održivi razvoj Crne Gore?

Klikni ovdje

 

 

Zajednička vizija ubrzanog ostvarivanja Agende 2030

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Piter Lundberg ističe da je Fond za ubrzani razvoj Crne Gore osmišljen kao snažan katalizator za ubrzanje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja u zemlji.

"Fond za ubrzani razvoj Crne Gore je zajednička vizija ubrzanog ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja. Obzirom na ogromni razvojni potencijal, Fond može biti važan fatkor razvoja Crne Gore i ostvarivanja nacionalnih prioriteta, na prvom mjestu pristupanja zemlje Evropskoj uniji.“ – kazao je Lundberg dodajući da je Fonda rezultat istinskog razvojnog partnerstva.

 

 

Izvori: