Kancelarija rezidnetnog koordinatora UN

Kancelarija rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija (UN RCO) radi pod strateškim vođstvom rezidentnog koordinatora UN. Kancelarija podržava rad rezidentnog koordinatora UN i Tima UN u zemlji (UNCT) u razvoju, implementaciji, praćenju i izvještavanju Okvira saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj 2023-2027. Jedna od važnih odgovornost Kancelarije je obezbjeđivanje funkcionalnih mehanizama za puno učešće svih članova Tima UN u zemlji u konsultacijama i procesima donošenja odluka. U skladu sa prioritetima Okvira za saradnju UN, ali i mandatima agencija UN, Kancelarija rezidentnog koordinatora UN pruža podršku i za koordinaciju zajedničkog programskog rada na ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030 i zajedničkih programa.

U okviru reforme UN koju je pokrenuo generalni sekretar UN Antonio Gutereš početkom 2019. godine, Kancelarija rezidentnog koordinatora UN zadužena je za sledeće:

  • Strateško planiranje;
  • Ekonomija i razvoj;
  • Partnerstva i finansiranje razvoja;
  • Upravljanje podacima i izveštavanjem o rezultatima;
  • Komunikacije i zastupanje.

Uz podršku Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava u Ženevi, savjetnica za ljudska prava djeluje kao sastavni dio Kancelarije rezidentnog koordinatora UN u Crnoj Gori. Ona pruža podršku rezidentnom koordinatoru UN i Timu UN u zemlji, ali i nacionalnim akterima uključujući Vladu, organizacije civilnog društva i nacionalne institucije za ljudska prava.

 

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori

Nakon završetka trogodišnjeg mandata Pitera Lundberga 31. decembra 2023. godine, poziciju vršioca dužnosti Rrezidentnog koordinatora UN u Crnoj Gori do imenovanja novog obavljaće Vladimir Gjorgjiev, šef misije IOM u Crnoj Gori.

Vladimir Gjorgjiev

Vladimir Gjorgjiev

ad interim UN Resident Coordinator to Montenegro