PRIORITETNE OBLASTI

Strateški fokus Fonda usklađen je sa Okvirom saradnje UN za održivi razvoj 2023-2027, sa ciljem podrške razvojnim inicijativama iz tri strateške prioritetne oblasti rada UN u Crnoj Gori:

  • inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost
  • razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost
  • socijalna kohezija, upravljanje usmjereno na ljude, vladavina prava i ljudska prava.

 

Klikni ovdje da saznaš više o Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore [Eng]

 

Jedna od funkcija Fonda je podrška ubrzanju procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji kroz sprovođenje okvira Agende 2030, imajući u vidu snažnu sinergiju između ta dva glavna razvojna procesa u zemlji. Tim UN u Crnoj Gori sproveo je zajedno sa Vladom analizu sinergije i povezanosti između procesa pristupanja EU i Agende 2030. Rezultati su pokazali da je proces pristupanja EU usklađen sa 2/3 Agende 2030. (105 od 169 potciljeva Agende).

Fond za ubrzani razvoj Crne Gore ima za cilj da ojača sinergetske veze između ova dva razvojna procesa kako bi javna uprava, kao primarni nosilac dužnosti, postigla povećanje efikasnosti. Pored jačanja kohezije politike i podrške implementaciji Okvira saradnje UN za period 2023-27, Fond je takođe i podsticaj za uvećanje obima zajedničkih akcija agencija UN što je jedan od ključnih ciljeva reforme UN.

 

Želiš da doniraš za održivi razvoj Crne Gore?

Klikni ovdje