Saopštenje za javnost

Izjava Specijalne savjetnice generalnog sekretara UN za sprečavanje genocida

29 March 2021

  • Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici, niti za dovođenje u pitanje legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Office-on-Genocide-Prevention

Njujork, SAD - 29. marta 2021.

Specijalna savjetnica UN za sprečavanje genocida, Alis Vairimu Nderitu, veoma je zabrinuta zbog izjava zvaničnika u Crnoj Gori koje dovode u pitanje izvršenje zločina genocida u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, 1995. godine. Savjetnica UN primjećuje niz zabrinjavajućih dešavanja u Crnoj Gori koja doprinose širenju straha, nepovjerenja i mržnje.

Genocid i drugi zločini ne smiju biti predmet bilo kakve arbitraže, posebno oni koji su zakonski do kraja procesuirani na osnovu dokaza. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde donijeli su presude o strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici u julu 1995. godine. Oba suda presudila su da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju genocid. Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici, niti za dovođenje u pitanje legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Generalni sekretar je u svojoj poruci povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prošle godine, pozvao „sve u regionu i šire da se suprotstave govoru mržnje i retorici podjela i narativima nepoverenja i straha". Naveo je da je priznavanje prošlosti vitalni korak ka ponovnoj izgradnji povjerenja, a da pomirenje znači odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina i svakog veličanja osuđenih ratnih zločinaca. To takođe znači i jasno prepoznavanje patnje svih žrtava i ne pripisivanje kolektivne krivice.

Specijalna savjetnica UN za sprečavanje genocida podsjeća da negiranje genocida dijeli ljude, zajednice i države; hrani i jača sporne narative o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takođe podriva donijete sudske odluke i stoga podriva pravdu. Poricanje genocida u Srebrenici predstavlja napad na ljudsko dostojanstvo, posebno na žrtve i preživjele. To je neprihvatljivo i mora se osuditi.

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš imenovao je Alis Vairimu Nderitu za Specijalnu savjetnicu UN za sprečavanje genocida 10. novembra 2020.

Organizacije UN uključene u ovu inicijativu

UN
United Nations

Ciljevi kojima doprinosimo kroz ovu inicijativu