Saopštenje za javnost

Ekspertkinja UN će posjetiti Crnu Goru u cilju procjene nezavisnosti pravosudnog sistema

18 September 2023

Specijalna izvjestiteljka UN o nezavisnosti sudija i advokata, Margaret Satertvejt (Margaret Satterthwaite) će od 19. do 26. septembra 2023. boraviti u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Opis: Margaret L. Satterthwaite, UN Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers

ŽENEVA (18. septembar 2023.) – Specijalna izvjestiteljka UN o nezavisnosti sudija i advokata, Margaret Satertvejt (Margaret Satterthwaite) će od 19. do 26. septembra 2023. boraviti u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Gospođa Satertvejt će tokom posjete procijeniti mjere koje je Vlada preduzela sa ciljem da osigura nezavisnost pravosuđa i slobodno obavljanje advokatske profesije. Pored toga, razmotriće proces refome pravosuđa u cilju procjene njegove usklađenosti sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava, kao što su nezavisnost pravosuđa i princip podjele vlasti. Specijalna izvjestiteljka će takođe analizirati pitanje pristupa pravdi za sve i nastojaće da razumije iskustva građana Crne Gore sa pravosudnim sistemom.

Ekspertkinja će se sastati sa zvaničnicima Vlade i poslanicima Skupštine Crne Gore, kao i sa predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, agencija UN, donatora i diplomatske zajednice.

Gospođa Satertvejt će predstaviti preliminarne zaključke posjete na pres konferenciji u utorak 26. septembra u 10:30, u Eko zgradi UN.

Specijalna izvjestiteljka će svoj finalni izvještaj predstaviti Savjetu za ljudska prava u junu 2024. godine.

 

KRAJ SAOPŠTENJA

 

*Ekspertkinja: gospođa Margaret Satertvejt, specijalna izvjestiteljka o nezavisnosti sudija i advokata. Savjet za ljudska prava je imenovao za specijalnu izvjestiteljku Ujedinjenih nacija o nezavisnosti sudija i advokata u oktobru 2022. godine. Profesorica Satertvejt je naučnica i međunarodna eksperktinja iz oblasti ljudskih prava sa višedecenijskim iskustvom u toj oblasti. Profesorica je praktičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Njujorku, SAD.

Specijalni izvjestioci su dio mehanizma poznatog pod nazivom Specijalne procedure Savjeta za ljudska prava. Specijalne procedure, najveće tijelo nezavisnih eksperata u sistemu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, je opšti naziv za nezavisne mehanizme Savjeta koji se bave prikupljanjem činjenica i monitoringom stanja ili tematskim pitanjima u zemljama širom svijeta. Eksperti Specijalnih procedura rade na dobrovoljnoj osnovi; nijesu zaposleni u Ujedinjenim nacijama i nijesu plaćeni za svoj rad. Nezavisni su u odnosu na bilo koju vladu ili organizaciju i nastupaju u ličnom svojstvu.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, stranica o Crnoj Gori.

Za dodatne informacije ili upućivanje zahtjeva medija, molimo da kontaktirate hrc-sr-independencejl@un.org

Za upite medija o drugim nezavisnim ekspertima UN, molimo da kontaktirate Mayu Derouaz (maya.derouaz@un.org) ili Dharishu Indragupthu (dharisha.indraguptha@un.org).

Pratite vijesti o nezavisnim ekspertima Ujedinjenih nacija za pitanja ljudskih prava na Tviteru @UN_SPExperts.

 

Brine vas svijet u kojem živimo?

Onda se ZAUZMITE za nečija prava već danas.

#Standup4humanrights

i posjetite internet stranicu http://www.standup4humanrights.org

 

Organizacije UN uključene u ovu inicijativu

OHCHR
Kancelarija visokog komesara za ljudska prava

Ciljevi kojima doprinosimo kroz ovu inicijativu