Saopštenje za javnost

Puna posvećenost daljoj saradnji sa Ujedinjenim nacijama i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja

13 June 2023

Susret Milatović-Lundberg

Opis: UN Resident Coordinator in Montenegro, Peter Lundberg (left) with the President of Montenegro, Jakov Milatović (right)
Foto: © Office of the President of Montenegro

Podgorica, 13 jun 2023

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je rezidentnog koordinatora UN u Crnoj Gori Pitera Lundberga.

Teme razgovora bile su dalji pravci saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija, predstojeća Generalna skupština UN i Samit posvećen Ciljevima održivog razvoja koji se održava na jesen u sjedištu UN u Njujorku, SAD.

„Nastavljamo uspješnu saradnju uz zahvalnost agencijama Ujedinjenih Nacija na podršci demokratskom i ekonomskom razvoju naše zemlje. Generalna Skupština i Samit biće prilika da Crna Gora pokaže da je posvećena Ciljevima održivog razvoja UN i da smo spremni da dodatno radimo na njihovom daljem ispunjavanju“, kazao je Predsjednik Milatović.

Rezidentni koordinator UN sistema Piter Lundberg zahvalio je Crnoj Gori na donaciji od milion eura Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore, što je najveća kontribucija tom finansijskom mehanizmu neke države u odnosu na broj stanovnika.

On je poručio da će Crna Gora, kao i do sada, imati punu podršku Ujedinjenih Nacija u svim oblastima koje podstiču njen razvoj, naročito u strateškim oblastima Okvira saradnje za održivi razvoj 2023-2027.

„Vjerujemo da će pitanje društvene kohezije kao jednog od Vaših prioriteta, ali i važnog segmenta rada Ujedinjenih Nacija, biti na pravi način adresirano kroz Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara UN“, kazao je Lundberg, naglašavajući da sistem UN ostaje pouzdan partner ljudima Crne Gore u ostvarivanju nacionalnih razvojnih prioriteta.

Na sastanku je dogovoren i rad na zajedničkim aktivnostima povodom obilježavanja 75. godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Organizacije UN uključene u ovu inicijativu

RCO
Kancelarija rezidentnog koordinatora UN
UN
Ujedinjene nacije

Ciljevi kojima doprinosimo kroz ovu inicijativu