Fond za ubrzani razvoj Crne Gore


Montenegro

Početak: 2022-07-01
Završetak:

 

Klikni ovdje za preuzimanje dokumenta: Fond za ubrzani razvoj Crne Gore

 

O Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore

Fond za ubrzani razvoj Crne Gore je mehanizam udruženog fonda koji ima za cilj da ubrza implementaciju Agende za održivi razvoj do 2030. i neposredno postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG) u Crnoj Gori, a time i da pruži snažnu podršku procesu pristupanja zemlje EU.

Fond je osmišljen da pruži katalitičku podršku prioritetnim oblastima u skladu sa Nacionalnom strategijom održivog razvoja, Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i predstojećim Okvirom saradnje UN za održivi razvoj 2023-2027. Dodatno, Fond je dizajniran da ojača sinergiju među organizacijama  UN u zemlji, što direktno doprinosi efikasnijoj implementaciji reforme UN.

Sa svega sedam godina preostalih za ostvarivaje Ciljeva održivog razvoja, a još manje za ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU, Crnoj Gori je potrebna podrška da bi bila uspješna. To je glavni razlog za osnivanje Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore.

 

Cilj i svrha Fonda

Fond će biti podrška integrisanoj i koherentnoj mobilizaciju resursa, centralizovanoj i transparentnoj alokaciji i isplati sredstava za promovisanje razvoja i za implementaciju integrisanih aktivnosti za postizanje Ciljeva održivog razvoja i unapređenje procesa pristupanja EU.

 

Tematski fokus Fonda

Strateški i tematski fokus Fonda vezan je za Okvir saradnje UN za održivi razvoj 2023-2027. kojim su definisane tri strateške prioritetne oblasti rada UN u Crnoj Gori:

  • inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost
  • razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost
  • socijalna kohezija, upravljanje usmjereno na ljude, vladavina prava i ljudska prava.

Jedna od funkcija Fonda taskođe je i podrška ubrzanju procesa pristupanja EU kroz okvir Agende održivog razvoja do 2030. Tim UN u Crnoj Gori sproveo je analizu sinergije između procesa pristupanja EU i Agende 2030. Nalazi pokazuju da je proces pristupanja EU u dvije trećine usaglašen sa Agende 2030 (105 od 169 Ciljeva održivog razvoja). Fond za ubrzani razvoj će dodatno podstaći sinergiju ta dva ključne razvojna procesa u zemlji kako bi javna uprava, kao primarni nosilac dužnosti, unaprijedila svoju efikasnost. Pored elementa kohezije politike i podrške implementaciji Okvira saradnje UN, Fond će dodatno uticati na unapređenje zajedničkih akcja UN što je jedan od temeljnih aspekata reforme UN.

 

 

Upravljanje Fondom

Fondom će upravljati Zajednički upravni odbor u zemlji. To tijelo takođe pruža nadzornu ulogu za sprovođenje Okvira saradnje UN 2023-2027. Njime kopredsjedavaju rezidentni koordinator UN i ministar vanjskih poslova. Zajednički upravni odbor u zemlji najbolje je pozicioniran subjekt za upravljanje Fondom jer osigurava da su intervencije u skladu sa nacionalnim prioritetima, strateškim oblastima Okvira saradnje UN i osigurava nacionalno vlasništvo koje, dalje, doprinosi održivosti intervencija koje finansira Fond.

 

Administriranje Fonda

Fond administrira Višenamjenski povjerenički fond (Multi Partner Trust Fund - MPTF). Riječ je o funkcionalnom mehanizmu finansiranja Ujedinjenih nacija koji obezbjeđuje globalne standarde za transparentnost u izvještavanju. Fond će otvoren za kontribucije širokog spektra partnera – javnih, privatnih, multilateralnih i bilateralnih izvora finansiranja. Fond će imati prednost u prikupljanju nenamjenskih ili djelimično namjenskih doprinosa koji će pomoći sistemu UN da osigura efikasnost.

Ciljevi kojima doprinosimo kroz ovu inicijativu

Prateća dokumenta