Press Release

Izjava Specijalne savjetnice generalnog sekretara UN za sprečavanje genocida

29 March 2021

  • Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici, niti za dovođenje u pitanje legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Office-on-Genocide-Prevention

Njujork, SAD - 29. marta 2021.

Specijalna savjetnica UN za sprečavanje genocida, Alis Vairimu Nderitu, veoma je zabrinuta zbog izjava zvaničnika u Crnoj Gori koje dovode u pitanje izvršenje zločina genocida u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, 1995. godine. Savjetnica UN primjećuje niz zabrinjavajućih dešavanja u Crnoj Gori koja doprinose širenju straha, nepovjerenja i mržnje.

Genocid i drugi zločini ne smiju biti predmet bilo kakve arbitraže, posebno oni koji su zakonski do kraja procesuirani na osnovu dokaza. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde donijeli su presude o strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici u julu 1995. godine. Oba suda presudila su da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju genocid. Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici, niti za dovođenje u pitanje legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Generalni sekretar je u svojoj poruci povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prošle godine, pozvao „sve u regionu i šire da se suprotstave govoru mržnje i retorici podjela i narativima nepoverenja i straha". Naveo je da je priznavanje prošlosti vitalni korak ka ponovnoj izgradnji povjerenja, a da pomirenje znači odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina i svakog veličanja osuđenih ratnih zločinaca. To takođe znači i jasno prepoznavanje patnje svih žrtava i ne pripisivanje kolektivne krivice.

Specijalna savjetnica UN za sprečavanje genocida podsjeća da negiranje genocida dijeli ljude, zajednice i države; hrani i jača sporne narative o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takođe podriva donijete sudske odluke i stoga podriva pravdu. Poricanje genocida u Srebrenici predstavlja napad na ljudsko dostojanstvo, posebno na žrtve i preživjele. To je neprihvatljivo i mora se osuditi.

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš imenovao je Alis Vairimu Nderitu za Specijalnu savjetnicu UN za sprečavanje genocida 10. novembra 2020.

UN entities involved in this initiative

UN
United Nations

Goals we are supporting through this initiative